Ücretsiz Danışmanlık Hizmeti - Özel Eğitim Yönlendirme - Ram Randevu

E-mail

rehberarastirma@gmail.com

Canlı destek

0850 441 53 61

BEDENSEL ENGELLİ BİREYLER

BEDENSEL ENGELLİ BİREYLER

Bedensel Engelli bireyler, bedensel yetersizliğinin türü, düzeyi hastane raporuyla belgelendirilmiş olan bireylerdir. Bu bireyler çeşitli sosyal haklardan yararlanmaktadır. Bu haklardan biri, ihtiyacı olması durumunda yararlanabileceği ücretsiz fizyoterapi hizmetidir. Rehberlik araştırma merkezi tarafından verilen RAM raporu ile Devlet destekli rehabilitasyon merkezlerinde bu hizmet bedensel engelli bireylere haftada 2 gün olmak üzere ücretsiz verilmektedir. Bedensel engelli bireyler için bunun yanı sıra, rehberlik araştırma merkezi tarafından verilen ram raporu ile bedensel yetersizliği olanlara ve aile bireylerine rehberlik, aile eğitimi, psikolojik danışmanlık hizmetleri de verilmektedir. Bu yazımızdaki bedensel engelli bireyler için bedensel yetersizlik nedir, neden oluşur gibi sorularınıza ve bedensel engelli bireyler için raporun nereden alınacağı ile ilgili sorularınıza cevap bulabilmeniz için yardımcı olunmaya çalışacağız. Ayrıca zamanla bu konularla ilgili bilgiler sizlerle paylaşılacaktır.

BEDENSEL ENGELLİ BİREYLER
BEDENSEL ENGELLİ BİREYLER DESTEK EĞİTİMİ


BEDENSEL YETERSİZLİK NEDİR?


Bedensel Yetersizlik Nedir? Doğum öncesi, doğum anı ya da doğum sonrası bir nedene bağlı olarak oluşan ve bütün düzeltme işlemlerine rağmen iskelet (kemik), kas ve sinir sisteminde meydana gelen bozukluklara bedensel engel (ortopedik engel) denmektedir. Bu engelden dolayı, eğitim hayatında ve sosyal yaşantısında günlük aktivitelerinde problemler yaşayan bireyler ise, bedensel engelli (ortopedik engelli) olarak adlandırılmaktadır.

BEDENSEL ENGELLİ BİREYLER DESTEK EĞİTİM PROGRAMI


Bedensel Engelli Bireyler Destek eğitim Programının amacı, bu bireylerde meydana gelmiş engel durumlarının ortadan kaldırılması, yaşam kalitelerinin artırılmak, kısıtlı bedensel fonksiyonlarının tedavi edilerek onları, sosyal, psikolojik, mesleki vb. yönlerden destekleyerek günlük yaşamda bağımsızlık kazandırmaktır. Bedensel Engelli bireylere Rehberlik araştırma merkezleri tarafından alınan ram raporu ile rehabilitasyon merkezlerinde ücretsiz olarak bu eğitim verilebilmektedir .Bedensel engelli bireyin engel durumu rehabilitasyon merkezleri tarafından ayrıntılarıyla belirlenir, uygulanacak terapi, eğitim ve rehabilitasyonla hastanın durumunu daha iyi hale getirerek günlük yaşamın gerektirdiği fonksiyonları en üst düzeyde yerine getirmesi sağlanmaya çalışılır. Rehabilitasyon merkezlerindeki fizyoterapistler bu tedavi sürecindeki en etkin kişilerdir. Terapistlerin mesleğine uygun kişilikte (işini seven, sabırlı vb.) ve bilgi-beceri bakımından bedensel engelli bireyler için alanında donanımlı bireyler olması oldukça önemlidir. Program standart değil, esnektir. Her bedensel engelli birey aynı değildir. Hastaya, hastalığa uygun olarak değişkenlik gösterir. Bedensel engelli bireylere uygulanacak tedavi protokolü, yöntem ve teknikler bireyin durumuna göre farklılık gösterebilir yani, program bireye özgüdür. Ayrıca, her bedensel engelli birey bu durumdan diğerlerinden farklı derecede ve türde etkilenebilir. Hastanın kişiliği, yaşı vb. özellikleri de farklı olacağından ihtiyacı olan isteyen bireye özgü bireysel psikolojik destek de gerekebilir. Bunu da yine rehberlik araştırma merkezi tarafından alınan ram raporu ile rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz bu psikoljik destek alınabilir. Örneğin küçük bir çocuk engelinin ciddiyetinin, tedavi sürecinin ve seansların pek bilincinde olmayabilir. Bu çocuklarımız için seanslar bir oyun atmosferinde yapılabilir. Rehabilitasyon merkezlerinde bedensel engelli bireyler için oyun terapisi ,grup terapisi, duyu bütünleme gibi farklı çeşit tedaviler de bulunmaktadır .Fizik tedavi ve fizyoterapi sürecinde dakiklik, takip, en uygun programın seçimi, periyodik değerlendirme, ortam düzenlemesi, terapinin günün uygun saatlerine yayılması, evde egzersizler, bilgilendirme ve seansların izlettirilmesi vb. yollarla yapılacak aile eğitimi, hasta yakınlarının destekleri gibi faktörler de bedensel engelli bireyler için oldukça önem taşımaktadır. Tüm bu süreçler için bedensel engelli bireyler destek eğitim programından faydalanmalıdır.

BEDENSEL ENGELLİ BİREYLERDE REHABİLİTASYON SÜRECİ

Rehabilitasyon çok yönlü bir tedavi programını gerektirir.  Bedensel engelli bireye fizyoterapi ve rehabilitasyon programı gereklidir. Rehabilitasyonun amacı; çocuğun mevcut potansiyelini arttırarak günlük yaşamda ve sosyal hayatta mümkün olduğunca bağımsızlığını sağlamaktır. İyi bir rehabilitasyon programı için çok iyi bir değerlendirme, tedavi programı, takip, ev programı ve bazen de ortezleme gereklidir. Rehabilitasyon programına başlanabilen en erken dönemde başlanması önemlidir.

BEDENSEL ENGELLİ BİREYLER DESTEK EĞİTİM PROGRAMINDAN YARARLANABİLEN GRUPLAR

  • Serebral palsi’nin tüm tipleri (spastik, diskinetik, hipotonik, ataksik tip)
  • Merkezi sinir sistemini etkileyen dejeneratıf, metabolik ve genetik kökenli hastalıklar. (MS, ALS, HMSN, SMA… vs.)
  • Mental motor retardasyon (MMR)
  • Doğuştan kol felci (Brachial Plexus)
  • Omurilik kapanmama defektleri (spina bifida)
  • Doğuştan kas hastalıkları (Musküer distrofiler)
  • Travmatik nedenli merkezi sinir sistemi yaralanmaları (Omurilik felci)
  • Süreğen hastalıklardan kaynaklanan motor gelişim gerilikleri
  • Down sendromu, Angelman Sendromu, Cri Du Chat Sendromu vb. genetik farklılıklar

BEDENSEL ENGELLİ BİREYLER DESTEK EĞİTİM PROGRAMI

BEDENSEL ENGELLİ BİREYLER İÇİN SÜRECİMİZ

Rehberlik Araştırma danışmanlığı olarak bedensel engelli bireylerimiz için;

  • Çöz-ger, Hastane raporu takibi ve planlaması
  • RAM raporu takibi ve planlaması
  • Ramdevu randevu alımı
  • Tüm konularda destek ve bilgi süreci
  • Rehabilitasyon Merkezi yönlendirmesi
  • Bedensel engelli bireyin program takibi
  • Mümkün mertebede servis desteği
  • Psikolojik danışmanlık hizmeti
  • Bedensel engelli bireyler için planlama ve yönlendirme

Gibi tüm programları Bedensel Engelli Bireyler için devlet destekli ücretsiz olarak sizlere sunuyoruz. Çağrı merkezi üzerinden veya web sitemiz canlı destek hattından bedensel engelli bireyler için randevu talebinde bulunabilir veya daha buraya tıklayarak randevu oluşturup daha fazla bilgi alabilirsiniz. Rehberlik Araştırma Danışmanlığı sizlere tüm süreçlerinizde en iyi danışmanlığı yapacaktır.

Anahtar Kelimeler: Bedensel Engelli Bireyler, RAM, Özel Eğitim